24
October
2023
19
October
2023
9
May
2023
4
May
2023
26
April
2023
‘Kabinet moet bezuinigen, gratis kinderopvang met twee jaar uitgesteld’ staat vandaag in de kranten. De rentelasten van de overheid zijn gestegen, de opvang van asielzoekers kost meer dan gepland en de schade door gasbevingen in Groningen moet afgewikkeld worden. En dus moet er bezuinigd worden en heeft de realiteit, die de meeste kinderopvangaanbieders en jonge gezinnen allang zagen, ook de Haagse ingewijden bereikt: bijna gratis kinderopvang wordt uitgesteld van 2025 naar 2027 omdat het niet uitvoerbaar is en dat is een welkome aanvulling op het begrotingstekort.
28
March
2023
29
November
2022
Naar aanleiding van het commissiedebat kinderopvang van 16 november jl. heeft de Minister antwoord gegeven op de vraag wanneer is afgeweken van de indexatie van de toeslagtarieven zoals die uit de wet volgt, en hoe de bezuinigingen van voorgaande kabinetten de toegankelijkheid van de kinderopvang hebben aangetast. In deze notitie een toelichting.
10
October
2022
In de notitie Reflectie SCP op Herziening Kinderopvangbeleid pleit het SCP om het kabinetsplan voor de kinderopvang te herzien. Het plan leidt volgens het SCP niet tot meer arbeidsparticipatie of minder personeelstekorten, levert risico’s op voor de kwaliteit en levert meer kansenongelijkheid op voor kinderen die goede opvang het hardst nodig hebben. En dus pleit het SCP bij kabinet en Tweede Kamer om de plannen zorgvuldig te doordenken en te toetsen met de beschikbare wetenschappelijke kennis. De notitie is uiterst zorgvuldig geformuleerd maar feitelijk staat er dat het kabinetsplan voor de kinderopvang schadelijk, ondoelmatig en ondoordacht is.
13
September
2022
23
June
2022
7
June
2022
Na de marginale verhoging in 2022 met +0,5% ziet het er naar uit dat de indexering van de toeslagtarieven voor 2023 op 5,6% uitkomt. Dat heeft Bureau Buitenhek berekend op basis van de meest recente ramingen (CEP 2022) van het Centraal Planbureau. Sinds het begin van de toeslagregeling - in 2005 - is dat een recordverhoging van de toeslagtarieven. Het eerdere record van de standaardindex dateert van 2019 en bedroeg toen 4,0%.
15
April
2022
Een systeem met volledig door het Rijk bekostigd basisonderwijs zonder leerplicht zouden we niet verzinnen. De combinatie van ‘gratis toegankelijk’, ‘vrijblijvend gebruik’, 'ondernemerschap' én ‘doelmatige besteed belastinggeld’ voor de kinderopvang is een onoplosbaar politiek compromis.
10
January
2022
‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ is de titel van het nieuwe coalitieakkoord waar de kinderopvangbranche reikhalzend naar uitkeek. Gratis voor twee dagen, gratis voor vier dagen, alle varianten passeerden de revue. En nu staat in het coalitieakkoord ‘bijna gratis’ en misschien wel ‘volledig gratis’ in de toekomst afhankelijk van ‘praktijkervaringen en gedragseffecten’. ‘Voor niets gaat echter de zon op’ en dat geldt ook voor ‘gratis kinderopvang’. Wie betaalt de rekening?
20
December
2021
Met de plannen uit het regeerakkoord om de kinderopvangtoeslag voor alle ouders te verhogen naar 95% en daarmee de ouderbijdrage te verlagen naar standaard 5%, wordt ook de toegankelijkheid voor de peuteropvang verbeterd. Dat wil zeggen voor de ouders die gebruik maken van de kinderopvangtoeslag. Dat lijkt dus goed nieuws, maar wie gaat die extra kosten betalen voor de bijna50.000 peuters in de peuteropvang waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag?
15
December
2021
Eerste analyse coalitieakkoord en kinderopvang
19
July
2021
Sinds 2019 is het elk jaar weer een verrassing hoeveel middelen het ministerie van OCW het volgende jaar per gemeente gaat toekennen voor het gemeentelijk onderwijsachterstanden beleid (GOAB) waarmee onder andere de voorschoolse educatie wordt bekostigd. In deze nieuwsbrief een eerste prognose per gemeente voor het GOAB budget 2022.
24
May
2021
21
May
2021
22
December
2020
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag(POK) deed onderzoek naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. De commissie hield in november 2020 openbare verhoren. Een week voor Kerst 2020 biedt de commissie haar verslag met bevindingen aan de Tweede Kamer aan. Dus tegen de tijd dat deze column verschijnt heeft de commissie haar rapport al gepubliceerd (op 17 december 2020 is het rapport gepubliceerd, zie https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/eindverslag-onderzoek-kinderopvangtoeslag-overhandigd).
23
November
2020
De verschillen in financiering van gemeenten voor het onderwijsachterstandenbeleid zijn groot. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat een basisfinanciering ontbreekt. Het doel van de herverdeling: 'Het moet niet uitmaken waar een kind woont', wordt niet waargemaakt.
6
October
2020
Het belangrijkste criterium voor de keuze van ouders voor een kinderopvanglocatie is nabijheid en gemak. En wat een weelde hebben we in Nederland, met een dicht netwerk van opvang-voorzieningen. Met bijna 9000 locaties dag- en peuteropvang en 7500 bso-locaties op fietsafstand heeft ieder jong gezin kinderopvang binnen handbereik.
22
September
2020
Veel gemeenten hebben de subsidietarieven 2021 voor de voorschoolse educatie al vastgesteld of zijn daar nu mee bezig. Het ontbreekt hen daarbij aan een indicatie van de Rijksbijdrage voor GOAB 2021. Daarom hebben wij op basis van de achterstandsscores 2018/2019 alvast een prognose gemaakt van de voorlopige beschikking 2021 per gemeente.
1
July
2020
“Het kabinet onderzoekt of de kinderopvang een publiek gefinancierde basisvoorziening kan worden. Het huidige stelsel is te complex en brengt veel ouders in problemen”. Dat meldde staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen) eind april aan de Tweede Kamer. In vier op de vijf gevallen moet de toeslag achteraf worden bijgesteld. Dat treft volgens Van Huffelen vooral arme gezinnen. Van Huffelen trekt die conclusie uit het toeslagenonderzoek van IBO, een werkgroep van ambtelijke vertegenwoordigers van verschillende ministeries,die op zoek ging naar oplossingen voor problemen met de uitvoering van het kindgebonden budget, de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Vol verwachting ga ik op zoek naar de analyse van de IBO-werkgroepen de onderbouwing van hun advies. De uitkomst van mijn zoektocht is ronduit teleurstellend.
19
May
2020
In zijn kamerbrief van 19 mei jl. reageert minister Slob op het verzoek van de brancheorganisaties in de kinderopvang, Boink en de PO-Raad om de verruiming van het aanbod voorschoolse educatie per 1 augustus a.s. uit te stellen. Slob geeft aan dat hij de invoeringsdatum niet wil uitstellen. Wél biedt hij ruimte in het toezicht en handhaving op de urenuitbreiding wanneer kindcentra als gevolg van de Coronamaatregelen niet aan de urennorm kunnen voldoen.
7
May
2020
Tja wat valt er nog te schrijven over het thema corona? De afgelopen weken waren vrijwel alle media, talkshows en zakelijke besprekingen gewijd aan dat onderwerp. Met iedere dag om 14.00 uur de laatste sterftecijfers: “Did we flatten the curve?” en op iedere woensdag de update van Van Dissel en Gommers? Ik moet bekennen dat - na een werkdag vol corona issues - de keuze tussen Op1, Jinek of een Zweedse Netflix-serie een stuk gemakkelijker is geworden.
16
April
2020
Over precies een jaar - op 21 maart 2021 – staan de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen gepland. Dat lijkt nog ver weg, maar niets is minder waar. De concept verkiezingsprogramma’s, de beoogde lijsttrekkers en de wijze waarop politieke partijen de campagne vormgeven; het staat al volop in de steigers. En dat betekent dat de lobby al volop aan het werk is om een bijdrage te leveren aan de verkiezingsprogramma’s. Welke ambities zijn er eigenlijk nog in te vullen als het gaat om kwaliteit, toegankelijkheid en overige wet- en regelgeving voor de kinderopvangbranche?
7
April
2020
In dit nieuwsbericht hebben we de laatste ontwikkelingen en besluiten rondom de corona maatregelen voor u op een rij gezet voor wat betreft peuteropvang, Voorschoolse Educatie (VE) en gemeenten.
31
March
2020
Twee weken geleden heeft het kabinet ingrijpende maatregelen aangekondigd om de impact van het coronavirus te beperken. In een eerste publicatie hebben we onderbouwd dat ook de kinderopvang-branche fors wordt geraakt door deze crisis. In deze analyse een update op basis van de meest recente ontwikkelingen.
23
March
2020
Graag helpen we bestuurders, managers en controllers van kinderopvangaanbieders om de belangrijkste vragen te beantwoorden.
23
March
2020
Graag willen we u als gemeente de mogelijkheid bieden om uw vragen persoonlijk aan ons te stellen en met ons te overleggen over (mogelijke) maatregelen en stappen die u kunt zetten.
18
March
2020
Op basis van onze ervaringen van de afgelopen week hebben we twee nieuwsbrieven uitgewerkt over de (economische) effecten van de coronacrisis voor de kinderopvang ondernemers en voor het gemeentelijk beleid voor peuteropvang en voorschoolse educatie. Deze vindt u beide hieronder.
1
January
2020
Vast ritueel op mijn zomervakanties is het lezen van een of meer boeken van de Amerikaanse schrijver Robert Ludlum. Wie Ludlum kent, weet dat hij maar één genre heeft: de lange spannende thriller. Het toeslagendrama zou moeiteloos passen in de thrillerreeks van Ludlum.
1
November
2019
Mijn werkplek ligt op een steenworp afstand van de A12 en dat is ook de eerste verbindingsweg naar klanten en naar huis. De afgelopen weken was het een gezellige drukte op de A12. Niet alleen vanwege de werkzaamheden aan de Galecopperbrug, maar vooral vanwege protesterende boeren en bouwers. Tijd voor een optocht van kinderopvangondernemers?
1
September
2019
De afgelopen maanden zien we steeds meer initiatieven gericht op het terugdringen van de regeldruk in de kinderopvang. Eerder dit jaar verscheen een position paper van vijf ondernemers, die pleiten voor minder regelgeving én eenduidiger toezicht en handhaving. Hun zorgen worden breed gedragen in de branche.
1
July
2019
De Voorjaarsnota geeft een tussentijds overzicht van het lopende begrotingsjaar van het Rijk en wordt jaarlijks voor 1 juni door de Minister van Financiën aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. In de recent gepubliceerde Voorjaarsnota 2019 lezen we dat het gebruik van kinderopvang meer stijgt dan eerder werd verwacht.
1
May
2019
Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. Die beleving had ikzelf, toen ik wat cijfers over de Nederlandse kinderopvang probeerde samen te vatten in een overzichtelijke sheet.
1
May
2019
In een brancherapport meldt ABN AMRO verontrustend nieuws: Kinderopvang wordt te duur en daardoor gaan met name de meer verdienende tweeverdieners in de stad stoppen met werken. Diverse media melden op basis hiervan: ‘Kinderopvang voor veelverdieners in steden wordt te duur’ (FD) en ’Kinderopvang dreigt te duur te worden voor ouders’ (Telegraaf).
1
March
2019
Het kabinet wilde meer logica in beleid en een meer evenredige verdeling over gemeenten van de financiering van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (goab). Dit is niet gelukt. Er blijft een enorm onderscheid in de wijze waarop het rijk gemeenten ondersteunt. Zo krijgt een doelgroeppeuter in Amsterdam een rijksbijdrage van 30 euro per uur, in Amstelveen 2 euro.
1
March
2019
Onlangs heeft het CBS zichtbaar gemaakt in welke gemeenten de 15% peuters (en 15% basisschoolleerlingen) met het grootste risico op een onderwijsachterstand zich bevinden. Dit wordt de landelijke doelgroep genoemd (zie https://dashboards.cbs.nl/v1/onderwijskansen_180543/). Iedere gemeente weet dus nu precies hoeveel peuters zij hebben die tot die landelijke doelgroep behoren en dat biedt aanknopingspunten voor het gemeentelijk beleid.
1
January
2019
Net voor het kerstreces - op 13 december 2018 - vergaderde de vaste Kamercommissies voor SZW en OCW over kinderopvang. Het debat ging over talloze actuele en belangrijke onderwerpen én over een ouwe koe of dood paard: Directe Financiering.
1
November
2018
De recente analyses van SCP en McKinsey maken duidelijk dat het anderhalfverdienersmodel en de deeltijdcultuur onder vrouwen diepgeworteld is in de Nederlandse maatschappij. Jarenlang dachten we dat kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang een belangrijke impuls kan geven om meer beschikbare arbeidsuren te oogsten uit – met name het vrouwelijke deel van de beroepsbevolking.
19
September
2018
Met ingang van 2019 zal de beroepskracht-kind ratio (BKR) voor 0-jarigen worden aangepast van 1 pedagogisch medewerker (PM-er) op 4 kinderen, naar 1 op 3. Er liggen 2 onderzoekrapporten over de geraamde kosteneffecten van deze maatregel. De Praktijktoets van Buitenhek levert een hoger kosteneffect op dan het SEO onderzoek. In deze notitie zijn de verklaringen voor het verschil in de geraamde kosteneffecten op een rij gezet. Daaruit volgt dat de Praktijktoets een representatiever beeld geeft van de werkelijke kosteneffecten bij aanbieders met verschillende omvang dan de SEO rapportage.
1
September
2018
Het SCP presenteerde eind vorige maand een nieuw onderzoek over de opvattingen van zowel gebruikers als niet-gebruikers van kinderopvang. Over kinderopvang ‘Kijk op Kinderopvang’ beschrijft de actuele opvattingen over kinderopvang en de vraag is dan of er de afgelopen jaren daadwerkelijk iets is veranderd.
1
June
2018
De afgelopen weken hebben mijn collega’s en ik veel tijd gestoken in de Praktijktoets. Het onderzoek naar de daadwerkelijke kosten van de nieuwe baby-bkr. Met de welwillende inspanning van veel ondernemers konden we onderbouwen dat de kosteneffecten van die maatregel afwijken van de eerdere aannames waarop de financiering van dit nieuwe beleid gebaseerd is. De duiding van die onderzoeksresultaten laat ik graag aan de opdrachtgevers en beleidsbepalers over. Het project heeft echter meer inzichten opgeleverd dan uitsluitend een percentage aan extra kosten.
1
May
2018
Op 26 april 2018 heeft minister Slob de Tweede Kamer geïnformeerd over de keuze die het kabinet maakt voor de nieuwe verdeling van de Rijksbijdrage voor het gemeentelijk onderwijs-achterstandenbeleid (GOAB). De keuze van het kabinet is gevallen op variant B (zie ook https://buitenhek.nl/herverdeling-rijksbijdrage-onderwijsachterstanden-nadert-ontknoping).
1
April
2018
Staatssecretaris hakt knoop door: streep door directe financiering Het kabinet heeft besloten om te stoppen met het project Directe Financiering. Dat heeft staats-secretaris Van Ark op 25 april 2018 gemeld aan de Tweede Kamer (zie voor volledige brief https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/04/25/kamerbrief-aanpassing-financieringssystematiek-kinderopvang). In het regeerakkoord was al aangegeven dat de invoering nog eens onder loep genomen zou worden vanwege het ingrijpende karakter van de veranderingen. Het kabinet kiest er nu voor om verbeteringen binnen het huidige stelsel van de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst door te voeren.
9
March
2018
De eerste monitor bereik voorschoolse voorzieningen is deze week naar de Tweede Kamer verstuurd.
1
March
2018
Het kan natuurlijk zijn dat ik er extra gevoelig voor ben, maar de laatste tijd kom ik steeds meer bestuurders tegen die zich opwinden over de doorgeschoten overregulering in de kinderopvang. Ook nieuwe starters moeten even slikken als ze op ondernemersplein.nl het stappenplan doornemen voor het starten van een kinderopvang. De opsomming van alle regels daar is ruimschoots voldoende om de meest energieke kandidaat-ondernemer af te schrikken. En op zich is dat prima om de concurrentie af te schrikken en het aantal ‘frusties’ in de branche te beteugelen.
1
February
2018
Op 31 januari 2018 heeft minister Slob de Tweede Kamer geïnformeerd over de inzet van de extra middelen (€ 170 mln.) van het Regeerakkoord. Aanvullend heeft hij concrete varianten uitgewerkt voor de nieuwe verdeling van de Rijksbijdrage voor het gemeentelijk onderwijs-achterstandenbeleid (GOAB).
1
December
2017
De regels voor de continue screening in de kinderopvang worden volgend jaar nog strikter dan ze al zijn. Vanaf 2018 moeten niet alleen medewerkers en huisgenoten van gastouders, maar ook regelmatige bezoekers van dagopvang, BSO en gastouderopvang zich laten registreren in een landelijk register (o.a. de voorleesmoeders en de kinderkappers). Ook zij worden vervolgens maandelijks gescreend op verdenkingen en veroordelingen die het welzijn van kinderen kunnen bedreigen.
30
November
2017
In de uitzending van 24 november geeft RTL aan dat kinderopvang- en ouderorganisaties zich zorgen maken over de harmonisatie. ‘Er deugt iets niet aan de plannen die nu worden ingevoerd.' en ‘Kinderen die de kinderopvang het hardst nodig hebben zullen afhaken.’ Kinderopvangtotaal plaatste al een vraagteken bij die conclusie (zie https://www.kinderopvangtotaal.nl/kansarme-peuters-weg-uit-opvang-door-harmonisatie/). In deze nieuwsbrief de feiten op een rij.
1
November
2017
De komende weken is het weer zover en kunnen we het nieuwe jaar starten met nieuwe ambities en goede voornemens. Tegen die tijd is ook het nieuwe kabinet klaar met de warming-up en start de uitwerking en invoering van de ambities in het nieuwe regeerakkoord. Zo trekt het kabinet 250 miljoen euro per jaar extra uit voor een impuls in de kinderopvangtoeslag en heeft het 170 miljoen euro vrijgemaakt voor het uitbreiden van de voor- en vroegschoolse educatie voor kinderen met een dreigende taal- of ontwikkelingsachterstand.
1
November
2017
Vandaag heeft staatssecretaris Van Ark een Voortgangsbrief Harmonisatie peuterspeelzaalwerk naar de Tweede Kamer verstuurd. In de brief [1] geeft de staatssecretaris niet alleen een stand van zaken van de harmonisatie, maar maakt zij ook een einde aan de onzekerheid voor gemeenten over het ‘bijplussen’ van ouders met recht op kinderopvangtoeslag. Kort samengevat luidt haar standpunt: ‘bijplussen door gemeenten mag wel!’.
1
October
2017
Het heeft even geduurd maar op 10 oktober 2017 heeft de coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie de plannen voor de komende vier jaar gepubliceerd.
1
July
2017
Tot begin juli 2017 was het voor veel peuterspeelzalen en gemeenten nog onduidelijk of ouders wel tijdig een toeslagaanvraag voor 2018 konden aanvragen. Het ministerie heeft – in overleg met de branchepartijen - nu een landelijke regeling getroffen die bij aanbieders en gemeenten een hoop stress kan wegnemen. De samenvatting daarvan vindt u hier.
1
June
2017
Onlangs verscheen een analyse over kinderopvang in Nederland van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid: De val van de middenklasse? (2017). Het onafhankelijke adviesorgaan van de regering pleit daarin voor nieuwe maatregelen om de middeninkomens een steuntje in de rug te geven.
28
May
2017
In opdracht van het ministerie van SZW en de VNG doet ons bureau onderzoek naar het bereik van voorschoolse voorzieningen in alle gemeenten in Nederland. Met als doel inzicht te krijgen in het aantal peuters dat naar een voorschoolse voorziening gaat en de inspanningen die gemeenten leveren om het bereik te stimuleren.
1
May
2017
Onlangs publiceerde het Centraal Planbureau een rapport over de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang (CPB, 2017). Het CPB stelt daarin dat de voordelen van intensieve samenwerking tussen opvang en onderwijs beperkt zijn en er ook nadelen aan kunnen kleven. Dat is wel even andere koek dan de analyse die de taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang twee maanden later opleverde.
1
May
2017
Eind mei 2017 heeft staatssecretaris Dekker de verdeling over gemeenten van de Rijksbijdrage voor het gemeentelijk onderwijsachterstanden beleid (GOAB) bekend gemaakt (zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/05/30/kamerbrief-over-onderwijsachterstandenbeleid).
1
March
2017
Al enkele jaren is de discussie gaande over de investeringen van het rijk in onderwijsachterstandsbestrijding. Het gaat in die discussie niet alleen om de hoogte van het bedrag, maar ook om de verdeling van de middelen over scholen en gemeenten. Kleine gemeenten zouden meer budget voor onderwijsachterstanden moeten krijgen, en grote gemeenten minder. En daar wringt uiteraard de schoen.
1
February
2017
Recent is het laatste onderzoek van het CBS gepubliceerd met nieuwe indicatoren die onderwijsachterstanden bij jonge kinderen beter voorspellen dan de huidige gewichtenregeling. De huidige gewichtenregeling kijkt immers alleen naar het opleidingsniveau van ouders. Het CBS concludeerde eerder al dat de volgende omgevingskenmerken de kansen op onderwijsachterstanden beter voorspellen.
1
January
2017
De verkiezingen staan voor de deur en dus regent het peilingen, prognoses en beloftes van de politiek. Een scan van alle verkiezingsprogramma’s laat een grote variatie zien aan standpunten die kinderopvang en onderwijs raken. Het gaat dan onder andere om bevallingsverlof, leerplichtleeftijd, kinderopvangtoeslag, financiering, marktverhoudingen en de aansluiting tussen onderwijs en opvang.
1
December
2016
Recent is bekend geworden dat in 2017 € 5 miljoen aan extra middelen beschikbaar komen voor het onderwijsachterstandenbeleid in kleine en middelgrote gemeenten. Staatssecretaris Dekker verdeelt deze €5 miljoen aan OAB-middelen in 2017 over de niet-G37-gemeenten door het bedrag per schoolgewicht te verhogen en een minimumbedrag in te stellen voor gemeenten met de laagste schoolgewichten.
1
November
2016
‘Als je geen onderdeel bent van de oplossing, ben je deel van het probleem’. Het is zo’n typische tegeltjeswijsheid uit managementboeken waaraan ik moest denken toen ik het artikel las waarin het integraal kindcentrum (ikc) als ultieme oplossing werd gepresenteerd. Maar welk probleem met het integraal kindcentrum precies wordt opgelost is niet altijd meteen helemaal duidelijk.
1
November
2016
Vandaag meldt de Volkskrant in ‘Was de voorpagina over kinderopvang ‘onwaar’? wat er mis ging bij deze publicatie en wat er niet deugt aan de berichtgeving:
1
September
2016
In de recente beantwoording van Kamervragen van SP Kamerlid Siderius bevestigt de minister dat kinderopvangaanbieders bij het vaststellen van het aantal contracturen niet belemmerd worden door wettelijke bepalingen. Hij schrijft: ‘De wet schrijft niet voor welke tijdseenheden houders zouden moeten gebruiken voor de berekening van de afgenomen tijd kinderopvang. Dat is onderdeel van de contractvrijheid tussen houder en ouders.’
1
September
2016
Het wetsvoorstel over de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk ligt nu voor advies bij de Raad van State. Na behandeling door de Raad zal het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd worden en zal de Kamerbehandeling volgens planning in het najaar van 2016 worden afgerond.
1
June
2016
Rijk en gemeenten hebben bestuurlijke afspraken gemaakt over een aanbod voor alle peuters (klik hier). Met deze afspraken en de bijbehorende extra Rijksbijdrage krijgen gemeenten de mogelijkheid om de toegankelijkheid van de voorschoolse voorziening een extra impuls te geven.
1
June
2016
Het CBS presenteerde onlangs nieuwe cijfers over het gebruik van kinderopvang (zie https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/23/meer-kinderen-naar-kinderopvang). Daaruit blijkt dat het aantal kinderen dat gebruik maakte van kinderopvangtoeslag in 2015 is gestegen. In deze nieuwsbrief een nadere analyse en prognose.
1
June
2016
Op 22 juni 2016 heeft staatssecretaris Dekker een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan nieuwe uitgangspunten voor de middelen voor gemeentelijke onderwijsachter-standenbeleid (OAB) in 2017. In deze nieuwsbrief een update.
1
May
2016
Het Bureau ICT-toetsing (BIT) heeft de eerste maanden van 2016 benut om onderzoek te doen naar het programma Directe Financiering Kinderopvang. De bevindingen zijn niet mals. Het BIT rapporteert dat er grote twijfels zijn aan de haalbaarheid en de kosten-batenanalyse en stelt dat nut en noodzaak van de nieuwe regeling - het alternatief voor de kinderopvangtoeslag - niet zijn aangetoond. In Pokémontermen is Directe Financiering daarmee in twee jaar tijd ‘geëvolueerd’ van een jong veulen tot een dood paard.
1
May
2016
Onlangs heeft minister Asscher (Sl.W, 16 april 1016) afspraken gemaakt met gemeenten om meer peuters naar de voorschoolse voorzieningen te krijgen. Gemeenten krijgen daarvoor- stapsgewijs - uiteindelijk zestig miljoen structureel per jaar van het Rijk. Maar of die maatregel doel treft is maar de vraag.
1
April
2016
Op 11 april 2016 heeft staatssecretaris Dekker een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan de uitgangspunten voor verdeling van de middelen voor gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid (OAB) over de gemeenten in 2017. In deze nieuwsbrief een update inclusief de verdeling per gemeente vanaf 2017.
1
March
2016
Eind vorig jaar is in Den Haag overeenstemming bereikt over het nieuwe belastingplan. Onderdeel daarvan is een extra bijdrage van € 200 mln. aan de kinderopvangbegroting vanaf 2017. Dat betekent dat er voor de zomer van 2016 een keuze gemaakt moet worden over de besteding daarvan. Welke wensen liggen er en wat zijn de mogelijke afwegingen die je kan maken bij de inzet van € 200 mln.?
27
January
2016
Kinderopvang door een persoon sterk in opkomst!? In september 2015 verscheen een persbericht van het CBS over de kinderopvang met als titel Kinderopvang door één persoon sterk in opkomst.
1
January
2016
Meer of minder regels? Het is een terugkerend thema voor de branche en elke keer luidt de conclusie dat het gemakkelijker is voor beleidsmakers om nieuwe regels te bedenken en in te voeren dan om bestaande regels te schrappen.
1
January
2016
Uit onderzoek van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (Boink) zou blijken dat mensen met een laag inkomen dit jaar mogelijk meer gaan betalen voor kinderopvang, met name in de grote steden. Dat zou komen omdat de uurprijs die instellingen rekenen vaak hoger is dan het maximumbedrag waarover ouders toeslag krijgen.
1
December
2015
Op 6 november 2015 heeft staatssecretaris Dekker een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin stonden de nieuwe uitgangspunten voor verdeling van de middelen voor gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid (OAB) over de gemeenten vanaf 2017. Op 18 november 2015 is het voorstel besproken in de Tweede Kamer en zijn er diverse moties ingediend met aanpassingen op het voorstel van Dekker en op 24 november 2015 heeft de Tweede Kamer gestemd over die aanpassingsvoorstellen. In deze nieuwsbrief een update inclusief de nieuwe verwachtingen voor de verdeling per gemeente vanaf 2017.
1
November
2015
Op 6 november 2015 heeft staatssecretaris Dekker een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan nieuwe uitgangspunten voor verdeling van de middelen voor gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid (OAB) over de gemeenten vanaf 2017.
1
November
2015
De komende maanden staan er enkele belangrijke besluiten op de rol in Den Haag die van invloed kunnen zijn op de lokale inspanningen van gemeenten en aanbieders bij de harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. Het gaat dan onder andere om.
1
August
2015
‘Nieuw en Anders’. Tot voor kort was dat motto voorbehouden aan de wasmiddelenreclames op televisie. Nu is die slogan ook overgewaaid naar andere sectoren. Zo hanteert de gemeente Alphen aan den Rijn het motto voor het opnieuw inrichten van alle zorg- en welzijnsfuncties. 1 Het motto ‘Nieuw en Anders’ kan ook zonder meer worden toegepast op de ontwikkelingen in de kinderopvangbranche in de komende jaren.
1
July
2015
Op 1 juli jl. heeft minister Asscher (SZW) opnieuw een update gepubliceerd van de plannen van het kabinet rond harmonisatie. De details staan in de Kamerbrief harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang: de volgende stap. In deze nieuwsbrief een samenvatting met de verwachte consequenties voor aanbieders en gemeenten.
1
July
2015
Afgelopen week was het weer eens zover. Opnieuw ‘ontdekte’ een ouder dat ze voor haar buitenschoolse opvang (BSO) - meer uren betaalde dan ze gebruikte. Haar BSO aanbieder had het in zijn hoofd gehaald voor alle dagen in de week hetzelfde tarief te hanteren.
1
May
2015
Er komen meer en meer geluiden van lokale en regionale ondernemers dat de kinderopvangmarkt weer een beetje aantrekt. Dat is logisch omdat het altijd fijn is om een mooie ontwikkeling in de lokale markt met branchegenoten te delen. De branchecijfers voor de kinderopvang in Nederland die de minister recent rapporteerde in de voorjaarsnota en de bijbehorende prognoses, laten als geheel een ander beeld zien.
10
April
2015
Vrijdag 10 april jl. reikte oud-minister Sybilla Dekker, weduwe van Constant van Gestel, de 5e 'Constant van Gestel-prijs' uit aan Ed Buitenhek.
1
April
2015
In de branche zijn de meningen verdeeld over het plan van het kabinet om in 2018 over te gaan op het direct financieren van kinderopvangaanbieders. Een recente peiling onder ondernemers laat echter zien dat circa 80 procent van de ondernemers dit plan niet ziet zitten. En namens hen heeft de brancheorganisatie alle tegenargumenten en alternatieven op een rij gezet in een lobbymemo.
1
March
2015
Rond deze tijd wordt de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten bekend. De uitslag daarvan is bepalend voor verhoudingen in de Eerste Kamer en dus voor de slagkracht van dit Kabinet.
1
February
2015
Het CBS publiceerde deze week een onderzoek waaruit zou blijken dat de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag geen enkel effect hebben gehad op de arbeidsdeelname.
1
January
2015
‘De bestaande wet- en regelgeving remt innovatie en economische vernieuwing.’ Met die waarschuwing luidde de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken – secretaris-generaal Maarten Camps – de noodklok in zijn nieuwjaarsartikel (Kiezen voor kansen, ESB januari 2015). Minder gedetailleerde wet- en regelgeving is volgens hem noodzakelijk om in de vergrijzende Nederlandse samenleving met steeds minder arbeidspotentieel de welvaart op peil te houden.
28
November
2014
In deze nieuwsbrief de meest opvallende resultaten uit de onlangs beschikbaar gekomen kinderopvangtoeslag administratie 2013 (bron: CBS, 2014).
1
November
2014
Aan het einde van 2014 is er veel om op terug te kijken in de branche: overnames, fusies, doorstarts, krimpscenario’s en nieuw overheidsbeleid. De meeste ondernemers in de branche hebben de afgelopen maanden meer tijd besteed aan toekomstplannen dan aan mijmeren over het verleden.
30
September
2014
In een recente brief van staatssecretaris Wiebes over een beter belastingstelsel wordt de uitvoering van de kinderopvangtoeslagregeling - en dan met name de terugvorderingsproblematiek - als omvangrijk probleem aangemerkt.
1
September
2014
‘Kwaliteitsconcepten, -instrumenten en -technieken in dienstverlenende organisatie, knelpunten en oplossingen’ is de titel van mijn afstudeerscriptie die ik onlangs vergeeld en stoffig in het archief aantrof. Een van de grondleggers van het hedendaagse kwaliteitsmanagement die daarin voorkomt is Joseph Juran, een Amerikaans zakenman die de theorie van de wetenschap verbond met de praktijk van ondernemers.
28
June
2014
De nadere uitwerking van minister Asscher (SZW) en staatssecretaris Dekker (OCW) op de toekomst van de voorschoolse voorzieningen is vorige week gepubliceerd, zie http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/06/17/kamerbrief-over-een-betere-basis-voor-peuters.html. In onze nieuwsbrief een samenvatting met de verwachte consequenties voor aanbieders en gemeenten.
1
May
2014
‘Miljard minder aan kinderopvangtoeslag sinds bezuiniging’ was de kop van het persbericht over het onderzoek naar de bezuinigingen van de Rekenkamer. De toeslaguitgaven voor de rijksoverheid aan ouders zijn in de afgelopen twee jaar € 536 miljoen meer gedaald dan het kabinet had voorzien bij de start van het bezuinigingspakket...
1
April
2014
Naast de hectiek van alledag behoort het tot de basistaken van bestuurders en toezichthouders om – eens in de zoveel tijd – een stip op de horizon te bepalen ofwel iets te doen met de strategische koers van het bedrijf.
1
March
2014
Deze titel stond boven een recent artikel van Mark Sanders - econoom aan de Universiteit van Utrecht - dat onlangs verscheen in Economisch Statistische Berichten, een vakblad voor economen. Het pleidooi van Sanders is dat - door aanpassing van de toeslagsystematiek - de kinderopvangmarkt beter gaat functioneren en de tarieven dan eindelijk zullen dalen. Het maximumuurtarief voor de toeslag zou namelijk een prijsopdrijvend effect hebben. Hoogste tijd voor een analyse over prijsvorming in de kinderopvang. Conclusie: de invloed van de toeslagsystematiek op de prijsvorming is nihil.